DIGITAL ELECTRONICS - MCQS

Q1. The binary number 10101 is equivalent to decimal number …………..

 

19

12

27

21

Answer : 4

 

Q2. The universal gate is ………………

 

NAND gate OR gate AND gate

None of the above Answer : 1

Q3. The inverter is ……………

NOT gate OR gate AND gate

None of the above Answer :1

Q4. The inputs of a NAND gate are connected together. The resulting circuit is ………….

 

OR gate AND gate NOT gate

None of the above Answer : 3

 

 

 

 

Q5. The NOR gate is OR gate followed by ………………

 

 

AND gate NAND gate NOT gate

None of the above Answer : 3

Q6. The NAND gate is AND gate followed by …………………

NOT gate OR gate AND gate

None of the above Answer :1

Q7. Digital circuit can be made by the repeated use of ………………

 

OR gates NOT gates NAND gates

None of the above Answer : 3

Q8. The only function of NOT gate is to ……………..

Stop signal

Invert input signal

Act as a universal gate None of the above Answer : 2

 

 

Q9. When an input signal 1 is applied to a NOT gate, the output is ………………

0

1

Either 0 & 1

None of the above Answer : 1

 

Q10. In Boolean algebra, the bar sign (-) indicates ………………..

 

OR operation AND operation NOT operation

None of the above Answer : 3

Q11. The resolution of an n bit DAC with a maximum input of 5 V is 5 mV. The value of n is …….

 

8

9

10

11

Answer : 3

 

Explanation:

 

 

(5/2N-1)1000 = 5 or N = 10

 

 

Q12. 2’s complement of binary number 0101 is ………..

 

 

1011

1111

1101

1110

Answer : 1

 

 

Explanation: 1’s complement of 0101 is 1010 and 2’s complement is 1010+1 = 1011.

 

 

Q13. An OR gate has 4 inputs. One input is high and the other three are low. The output is …….

 

 

Low High

Alternately high and low

May be high or low depending on relative magnitude of inputs Answer : 2

 

Explanation: In OR any input high means high output.

 

 

Q14. Decimal number 10 is equal to binary number ……………

 

 

1110

1010

1001

1000

Answer : 2

 

 

Explanation: 1010 = 8 + 2 = 10 in decimal.

 

 

Q15. Both OR and AND gates can have only two inputs.

 

 

True False

Answer : 2

 

Explanation: Any numbers of inputs are possible.

 

 

Q16. A device which converts BCD to seven segments is called ……..

 

 

Encoder Decoder Multiplexer None of these Answer : 2

 

Explanation: Decoder converts binary/BCD to alphanumeric.

 

 

Q17. In 2’s complement representation the number 11100101 represents the decimal number ……………

 

 

+37

-31

+27

-27

Answer : 4

 

 

Explanation:

 

 

A = 11100101. Therefore Ā = 00011010 and A’ = Ā + 1 = 00011011 = 16 + 8 + 2 + 1 = 27. Therefore A = -

27.

 

Q18. A decade counter skips ………..

 

 

Binary states 1000 to1111

Binary states 0000 to0011

Binary states 1010 to 1111 Binary states 1111 to higher Answer : 3

 

Explanation: A decade counter counts from 0 to 9. It has 4 flip-flops. The states skipped are 10 to 15 or 1010 to 1111.

 

Q19. BCD input 1000 is fed to a 7 segment display through a BCD to 7 segment decoder/driver. The

segments which will lit up are ………….

 

 

A, b, d

A, b, c All

A, b, g, c, d Answer : 3

 

Explanation: 1000 equals decimal 8 Therefore all segments will lit up.

Q20. A ring counter with 5 flip flopswillhave........... States.

 

 

5

10

32

Infinite Answer : 1

 

Q21. For the gate in the given figure the output will be ………..

 

0

1

A

Ā

Answer : 4

 

 

Explanation: If A = 0, Y = 1 and A = 1, Y = 0 Therefore Y = Ā.

 

 

Q22. In the expression A + BC, the total number of minterms will be ………

2

3

4

5

Answer : 4

 

 

Q23. The circuit in the given figureisa............ gate.

 

Positive logic OR gate Negative logic OR gate Negative logic AND gate Positive logic AND gate Answer : 2

 

Explanation: Since V(1) is lower state than V(0) it is a negative logic circuit. Since diodes are in parallel, it is an OR gate.

 

 

Q24. Which of the following is non-saturating?

 

TTL CMOS ECL

Both 1 and 2

 

Answer : 3

 

Q25. The number of digits in octal system is ………

 

 

8

7

9

10

Answer : 1                    Explanation: The octal system has 8 digits 0 to 7.

 

 

 

 

Q26. The access time of a word in 4 MB main memory is 100 ms. The access time of a word in a 32 kb datacachememoryis10ns.Theaveragedatacachebit ratiois0.95.Theefficiencyofmemoryaccess time is………

 

9.5 ns

14.5 ns 20 ns 95 ns

Answer : 2

 

Explanation: Access time = 0.95 x 10 + 0.05 x 100.

 

 

Q27. The expression Y = pM (0, 1, 3, 4) is …………..

 

POS SOP

Hybrid

None of these Answer : 1

Explanation: This is a product of sums expression.

 

Q28. An 8 bit DAC has a full scale output of 2 mA and full scale error of ± 0.5%. If input is 10000000 the

range of outputs is ………….

 

 

994 to 1014μA

990 to 1020μA

800 to 1200μA

None of the above Answer : 1

 

 

 

Q29. Decimal 43 in hexadecimal and BCD number system is respectively……. And ……..

 

B2 and01000011

2B and01000011

2B and00110100

B2 and01000100

Answer : 2

 

Q30. An AND gate has two inputs A and B and one inhibit input 3, Output is 1 if

 

 

A = 1, B = 1, S =1

A = 1, B = 1, S =0

A = 1, B = 0, S =1

A = 1, B = 0, S =0

Answer: 2

 

 

Explanation: All AND inputs must be 1 and inhibit 0 for output to be 1.

 

 

Q31. The greatest negative number which can be stored is 8 bit computer using 2’s complement arithmetic is ……..

 

 

-256

-128

-255

-127


Answer: 2

 

 

Explanation: The largest negative number is 1000 0000 = -128.

 

 

Q33. A JK flip flop has tpd= 12 ns. The largest modulus of a ripple counter using these flip flops and

operating at 10 MHz is ……..

 

 

16

64

128

256

Answer: 4

 

Q34. The basic storage element in a digital system is ………….

 

Flipflop Counter Multiplexer

Encoder Answer : 1

Explanation: Storing can be done only in memory and flip-flop is a memory element.

 

Q35. In a ripple counter,

 

 

Whenever a flipflop sets to 1, the next higher FF toggles

Whenever a flipflop sets to 0, the next higher FF remains unchanged Whenever a flipflop sets to 1, the next higher FF faces race condition Whenever a flipflop sets to 0, the next higher FF faces race condition Answer : 1

 

Explanation: In a ripple counter the effect ripples through the counter.

 

 

Q36. A 12 bit ADC is used to convert analog voltage of 0 to 10 V into digital. The resolution is ……….

 

2.44mV

24.4mV

1.2 V

None of these Answer : 1

 

Q37. For the truth table of the given figure Y = ………….

 

A + B + C

Ā +BC Ā

Answer : 4

 

Q38. A full adder can be made out of …………

 

 

Two half adders

Two half adders and a OR gate Two half adders and a NOT gate Three half adders

Answer : 2

 

 

Q39. If the functions w, x, y, z are as follows

 

W = z x = z W = z, x = y W = y

W = y = z Answer : 1

 

Q40. The output of a half adder is ……….

 

Sum

Sum and Carry Carry

None of these Answer: 2

Q41. Minimum number of 2-input NAND gates required to implement the function F = (x + y) (Z + W) is

………..

 

 

3

4

5

6

Answer : 2

 

Q42. Which device has one input and many outputs?

Multiplexer Demultiplexer Counter

Flip flop Answer: 2

Explanation: Demultiplexer takes data from one line and directs it to any of its N output depending on the status of its select lines.


Q43. A carry look ahead adder is frequently used for addition because

 

It costs less It isfaster

It is more accurate Uses fewer gates Answer:2

Explanation:

 

 

Q44. The counter in the given figure is ………….

 

Mod3

Mod6

Mod8

Mod7

Answer : 2

 

 

Explanation: When counter is 110 the counter resets. Hence mod 6.

 

Q45. In register index addressing mode the effective address is given by ……..

 

 

Index register value

Sum of the index register value and the operand Operand

Difference of the index register value and the operand Answer : 2

Explanation:

4 = 22, in up scaling digit will be shifted by two bit in right direction.

 

 

 

 

 

 

 

Q46.7BF16=                             2

 

 

0111 10111110

0111 10111111

0111 10110111

0111 10110011

Answer : 2

 

 

Explanation:

 

7BF16 = 7 x 162 + 11 x 161 + 15 x 160 = 1983 in decimal = 0111 1011 1111 in binary.

 

 

Q48. Zero suppression is not used in actual practice.

 

True False Answer:2

Explanation: Zero suppression is commonly used.

 

Q49. A counter type A/D converter contains a 4 bit binary ladder and a counter driven by a 2 MHz clock.

Then conversion time is ………..

 

8 μ sec

10 μ sec

2 μsec

5 μsec

Answer : 1

 

Explanation:


 

 

Q50. The hexadecimal number (3E8)16 is equal to decimal number ………

 

 

1000

982

768

323

Answer : 1

 

 

Explanation: 3 x 162 + 14 x 161 + 8 = 1000

 

Q51. The number of distinct Boolean expression of 4 variables is …….

 

 

16

256

1024

65536

Answer : 4

 

Explanation:

 

 

Q53. A memory system of size 16 k bytes is to be designed using memory chips which have 12 address

lines and 4 data lines each. The number of such chips required to design the memory system is ……….

 

 

2

4

8

18

Answer : 3

 

 

Explanation:

 

 

(16×1024×8)/(4096×4) = 8

 

 

Q54. In a 7 segment display, LEDs b and c lit up. The decimal number displayed is ……….

 

 

9

7

3

1

Answer : 1

 

 

Q55. In a BCD to 7 segment decoder the minimum and maximum number of outputs active at any time

is ….

 

 

2  and7

3  and7

1 and 6

3 and 6

Answer: 1

 

 

Explanation:

 

 

Minimum number of outputs when input is decimal 1 and maximum number of outputs when input is decimal 8.

 

 

Q56. A three state switch has three outputs. These are …….. , …….. , ……….

Low, low and high Low, high, high Low. Floating, low Low, high, floating Answer: 4

 

Q57. Maxterm designation for A + B + C is ……….

 

M0 M1 M3 M4

Answer: 1

 

 

Explanation: A + B + C = 000 = M0

 

 

Q58. 1’s complement of 11100110 is ……………….

 

00011001

10000001

00011010

00000000

Answer:1

 

 

Explanation: By replacing 1 by 0 and 0 by 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BASIC QUESTIONS

 

1.       Which of the following is UniversalGate?

OR gate NAND gate AND gate NOR gate Answer

The Universal Gate is NAND gate.

2.       Which of the following isInverter?

OR gate NOT gate AND gate NAND GATE

Answer

Inverter is NOT gate.

3.       The NOR gate is OR gate followed by which gate?

 

AND gate NOT gate NAND gate

None of the mentioned Answer

The NOR gate is OR gate followed by NOT gate.

 

 

4.       In the boolean algebra, avariablehas                   _ differentstate(s)/value(s).

 

 

3

1

2

4

Answer 2

5.       AND operation is equivalent to–

 

Intersection Division Union

None of the above Answer: Intersection

6.       A + Ā is =?

 

0

1

A

Ā

View Answer 1

7.       Which is the example of digital device from the given option?

 

Record players Microprocessors Sensors Thermistors View Answer Microprocessors

8.                                    numbers are used in the decimal numbersystem?

 

0 to 9

0  to10

1  to10

None of the above View Answer

0 to 9

 

 

 

9.       Combinations that not listed for the input variables are –

 

Borrow Don’t Care Overflow Carry

View Answer

Don’t Care

10.   A full adder have–

 

2 inputs, 2 outputs

2  inputs, 1output

3  inputs, 2outputs

3 inputs, 1 output View Answer

3 inputs, 2 outputs

11.   In Positive logic, logic gate 1 corresponds to–

 

Zero Voltage Level Positive Voltage Lower Voltage Level Higher Voltage Level View Answer

Higher Voltage Level

12.   An X-OR Gate Produces an output only when it’s two inputs are–

Low Different Same High

View Answer Different

 

 

13.   The Only Function of a Not gate is to–

 

Invert an inputsignal Stop Asignal

Act an universal set Recomplement a signal ViewAnswer

Invert an input signal

14.   ASCII codeisa.............................. bitcode.

8

7

2

1

View Answer 7

 

15.   Multiplexer means…………………

 

 

Many in to One Many in to Many One in to Many None of the Above View Answer

Many in to One

16.   Binary Numbersystemhas........... symbols.

 

8

16

10

2

View Answer 2

17.   The Steps required for the analysis of combinational circuits are–

 

Obtain the functions of intermediate points and outputs Label the inputs and outputs

Draw the truth table All of the Above View Answer:All of the Above

18.   There are two types of parity–

 

Odd Even

Both 1 & 2

None of the above View Answer

Both 1 & 2

19.   The Four common and useful MSI circuitsare

 

Decoder Encoder Demultiplexer All of the above View Answer

All of the above

20.Multiplexers can be constructed from smallerones.

 

Larger Small

Dimultiplexers None of the above View Answer Larger

 


Comments

Popular posts from this blog

Anna University Exam Dec 2024 time table

ANNA UNIVERSITY SPECIAL ARREAR TIMETABLE MAY/JUNE 2025